MAARTEN X DAGNY
Ik sprak met Maarten Essenburg over de rol van ontwerpers. Ik vroeg hem naar zijn visie over paradigma-verschuivingen, co-creatie, design thinking en keuze-architecten, en naar zijn ervaring met het faciliteren van design sprints en het testen van prototypes. Maarten noemt zichzelf soms een ontwerper, soms een strateeg, en soms een facilitator. Maarten en ik spreken beide over creatieve/keuze-architecten. Dit zijn niet alleen de ontwerpers maar bijvoorbeeld ook directeuren, bankiers en leraren. Creatives zijn mensen die denken in oplossingen. Zij hebben de verantwoordelijkheid om verandering teweeg te brengen, ontwerpers zijn daar een voorbeeld van. Ontwerpers kunnen niet alleen de geaccepteerde betekenis veranderen, maar het is ook de taak van de ontwerper om dat te doen.
Creatives hebben juist de verantwoordelijkheid om een paradigma verschuiving te initiëren als dat nodig is.. Er zijn weinig tot geen andere ‘beroepsgroepen’ die dit zouden kunnen. Er zal niemand zijn die direct zegt ‘nu moet er een paradigma-verschuiving plaatsvinden’, maar het gaat veel geleidelijker. Dat heeft te maken met bepaalde disrupties. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van de wasmachine, weinig mensen hadden de enorme verschuiving in de arbeidsmarkt zien aankomen.
“Als ik iets doe waar ik iemand enorm mee help, ben ik van betekenis voor die persoon en vind ik dat ik betekenisvol werk doe. Dan maakt het niet uit of ik iemand leer hoe hij basmatirijst moet koken of dat ik een 4-daagse design-sprint voor een groep mensen faciliteer.”
Maarten gelooft niet meer in het traditionele bureau-model. Hij legt het model uit aan de hand van de serie “Mad Men”, waarin ontwerpers in de jaren 50 alle kennis hebben. Grote merken kwamen naar hun toe met de vraag of zij willen helpen. De grote merken leunden achterover terwijl de ontwerpers een oplossing moesten vinden. Iemand bracht zijn geld naar iemand toe, wachtte enkele weken, en kwam terug voor de oplossing. Maarten werkt het liefst samen met mensen, co-creatie, in plaats van voor mensen. Door samenwerkingen met mensen kun je snellere en betere oplossingen vinden om een probleem te tackelen. Dit komt doordat de probleemeigenaar bijna altijd ook de oplossing heeft, alleen weet de probleemeigenaar dat vaak zelf nog niet. Het is dan niet de rol van de ontwerper/creative/Maarten om de oplossing te geven, maar om als gids een (creatief)proces te faciliteren naar de oplossing toe.
Maarten raadt mij, en andere creatives, aan om zoveel mogelijk design-sprints te doen. Dit is een goede manier om te testen. Testen is een essentieel onderdeel van het proces. Het is belangrijk om tijdens het testen vragen te blijven stellen zoals: “wat zie je?” en “wat denk je?”. Het is beter als de persoon die het prototype test alles behalve stil is. Vaak betekent dat namelijk dat die aan het nadenken is over welke woorden hij/zij het beste kan gebruiken. De eerste reactie is de beste feedback die je kan krijgen.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om digitaal te testen. Maarten en zijn team gebruiken onder andere een digitale feedback-wall, waar alle feedback wordt verzameld en geordend. De mensen die deelnemen aan de sprint, bepalen wie de juiste testers zijn. Het is belangrijk om gelijk vanaf het begin na te denken over wie de juiste mensen zijn om het concept mee te testen. Het maakt niet uit wie, zolang ze een relatie hebben met jou of je bedrijf/project. Het is ook fijn om in je proces experts aan te haken die je kan vragen om advies.
We hebben nieuwe oplossingen nodig en kunnen niet zonder co-creatie. Als mensen met een vraag komen bij de ontwerper, is dat al een teken dat ze willen innoveren en verbeteren. Het is belangrijk om prototypes te maken en te testen. Het is de rol van de ontwerper om het (creatieve)proces te faciliteren. Laten we samen zorgen voor betekenisvol werk.
Nieuwsgierig naar wat Maarten nog meer doet? Blijft op de hoogte via http://maartenessenburg.nl/